Újra együtt: különleges tanévet nyitottunk meg

Két év után végre újra közösen köszönthették az új tanévet a miskolci Kossuth Lajos Evangélikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Pedagógiai Szakgimnázium óvodásai, általános- és középiskolás tanulói és pedagógusai. A 2021/2022-es tanév nem csak az újra találkozás, hanem a többszörösen jubileumi tanév miatt is különleges az oktatási intézmény életében.

A Belvárosi Evangélikus Templomban tartotta meg a Kossuth Lajos Evangélikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Pedagógiai Szakgimnázium a 2021/2022-es tanévnyitó istentiszteletét. Bár korábban évente többször előfordult, hogy az intézmény diákjai, ovisai és pedagógusai egy-egy jeles ünnep alkalmával összegyűltek a templomban, a koronavírus járvány miatt erre jó ideje nem volt lehetőség. Az új tanév ráadásul többszörös évfordulót is tartogat: 100 éve annak, hogy az evangélikus tanítóképző megérkezett Miskolc városába, 20 éve, hogy a középiskola, 10 éve pedig, hogy az általános iskola is evangélikus lett. Erre a jubileumra utal az idei tanév mottója is: „Emlékezz vissza az egész útra, amelyen vezetett Istened, az Úr.” (5Móz 8,2a). 

A tanévnyitó istentiszteleten az első és kilencedik évfolyamos diákok, valamint az iskola új pedagógusai fogadalomtételére is sor került. Az iskola hagyományainak megfelelően Vígh Roland igazgató átadta az év tanára díjat: magas szintű nevelői-oktatói tevékenységéért és kivételes pedagógiai munkája elismeréseként „INSIGNE PRO SCHŌLĀ LUTHERĀNĀ LAJOS KOSSUTH” díjban részesült Kóródiné Csomós Anikó tanítónő. „A PEDAGÓGIAI MUNKA SEGÍTÉSÉÉRT“ elismerést idén Pauli Lászlóné, Éva néni kapta. A középiskola matematika-ének-zene szakos tanárát, Juhász Ildikót pedig az Emberi Erőforrások Minisztériuma részesítette az év folyamán Németh László-díjban.

Az iskola nem csak a pedagógusai révén kiemelkedő, hanem az iskolaépület korszerűsége is azzá teszi: a végéhez közeledik az általános iskola több éve tartó felújítása, melynek eredményeképpen nemcsak az épületek homlokzatai nyerték vissza eredeti szépségüket, hanem a belső terek is új, 21. századi megújuláson estek át.

Az igazgató köszönetet mondott az évnyitó résztvevőinek az együttműködő és támogató hozzáállásukért, amit az elmúlt időszakban a világjárvány okozta kihívások során tanúsítottak. 

Bár még senki nem tudhatja, mit tartogat a jövő, a tanévnyitó istentisztelet pozitív és belsőséges hangulata is azt igazolja, hogy az iskola diákjai és tanárai bizakodva néznek az új tanév elé, melyhez az ismételt találkozás öröme új lendületet és lelkesedést ad.

X
X