Mivel nem mehettünk el a múzeumba, a „múzeum jött el hozzánk”

Óvodapedagógusunk, Szabó-Gajdos Edina cikke olvasható az ÓVODAI NEVELÉS szakmai-módszertani folyóirat legújabb számában.

Mivel nem mehettünk el a múzeumba, a „múzeum jött el hozzánk” című írásából kiderül, hogy a pandémia idején hogyan szervezték meg a kossuthos óvó nénik a „múzeumlátogatást” az óvodában.

„Mindannyian tudjuk, hogy nem volt könnyű az elmúlt időszak egyetlen intézmény életében sem. Pedagógusokat, szülőket sok- sok új helyzet elé állított a pandémia időszaka. Otthonról, az otthonokban fogtuk egymás kezét, támogattuk, segítettük a családokat. Óvodánk nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy gyermekeink ne érezzék ezt az időszakot sem kevésbé szórakoztatónak, sem kevésbé értékesnek vagy óvoda közelinek.Amikor jártunk oviba, sajnos, vagy nem sajnos, egy zártabb világba kényszerültünk, de igyekeztünk ezt is a javunkra fordítani. Hogy hogyan?A kívülről érkező programjainkat, belsővé varázsoltuk.,,Múzeumlátogatást” szerveztünk, úgy, hogy – mivel nem mehettünk el a múzeumba, – a múzeum jött el hozzánk!….Kreatív pedagógus kolleganők vulkánt is készítettek, és a Miskolci Herman Ottó Múzeumból sikerült egy lávakövet is kölcsön kapnunk.Harmadik mozgó helyszínen könyveket nézegethettek a gyerekek, ami elkalauzolta őket szintén ebbe a rejtelmes korba.Tárlatvezetést is létrehoztunk, amit jómagam, – mint tárlatvezető- nagyon izgalmasnak találtam, hiszen új feladat volt számomra is.A színekkel, növényekkel is igyekeztünk érzékeltetni, hogy milyen más volt, abban a korban az erdőben sétálni, milyen más volt a növények világa, azok méretei, és természetesen magyarázatot kaptak a gyerekek arra a kérdésükre is, hogy hogyan lett vége a dínó korszaknak? Miért nincsenek ma már dínók?Be kell vallanom, találkoztunk, olyan kérdező kisgyermekekkel is, akik nagyon motiváltak voltak ebben a témában, és talán tőlünk, az ötlet megalkotóitól is, többet tudtak a kedvenc állatukról.”

A teljes cikk az ÓVODAI NEVELÉS szakmai – módszertani folyóirat szeptemberi lapszámban olvasható.

Büszkék vagyunk Edina nénire az élvezetes cikk, és minden óvodai kollégánkra az emlékezetes “múzeumlátogatás” megvalósítása miatt!

X
X