International Visegrad Fund: V4 Gen Mini-Grants Visegrádi országok (V4) iskoláinak együttműködése (Szlovákia-Lengyelország-Magyarország)

Iskolánk partnerintézményként bekapcsolódott az Európai Unió által támogatott Visegrádi Alap pályázati rendszerében meghirdetett nyertes projektbe. (International Visegrad Fund: V4 Gen Mini-Grants) 

Ezen pályázati kiírás célja többek között a visegrádi országok területén működő oktatási intézmények stratégiai együttműködésének támogatása, a közös múlt, a hagyományok, népszokások bemutatása, ezen értékek közös megismerése és feldolgozása egy élményalapú műhelymunka keretében.

Az elnyert pályázatban magyar részről a mi iskolánk, szlovák részről a Svidníki Egyesült Iskola (általános és középiskola) és lengyel részről a Libuszai Óvoda és Általános Iskola vesz részt.

A project gyakorlati megvalósulásának első állomása a Szlovákiában található Svidníki Egyesült Iskola, ahova 5 diák és 3 kísérő tanár részvételével látogatunk el 2024. június 13-14-én.

A szlovák mobilitás címe:

Büszke örökség az időtlen tradíciókon keresztül

Svidnik –Szlovákia 1. nap

Az ismerkedés és a fogadó iskola bemutatása után bemutatkoztak a projektben résztvevő iskolák.

Ezt követően a ruszin kultúrával ismerkedtünk. Ruszin népdalokat és táncokat adtak elő nekünk a szlovák iskola tanulói, majd dal – és tánctanítás következett.

Délután a svidníki Poddukla Kulturális és Oktatási Központban hagyományos kézműves mesterségek kerültek bemutatásra. A gyerekek kipróbálhatták a szövőszéken történő fonást és hagyományos ruszin népi motívumokat festettek pólókra.

A délutánt városnézéssel töltöttük, majd a vacsorát a Hotel Slaviában fogyasztottuk el, és utána bowlingozás következett.

2. nap:

Látogatásunk 2. napján a svidniki skanzenben töltöttük a délelőttöt A szabadtéri néprajzi kiállítás tízhektáros területen terül el. A diákok megismerkedhettek a szlovákiai ruszinok – ukránok alapvető életkörülményeivel az elmúlt történelmi időszakokban. Az eredeti és rekonstruált tárgyakban jellegzetes népi bútorok, háztartási készletek, hagyományos munkaeszközök, népművészeti minták kerültek beépítésre. A főbb lakástípusok mellett a hagyományos gazdasági épületek minden típusa is képviselteti magát a kiállításon: istállók, istállók, magtárak, szénatárolók, pincék, kutak és egyéb kisebb építmények. 

 Beültünk a korabeli iskolapadokba is, ahol a ruszin ABC betűivel ismerkedtük.

A skanzenben tett látogatásunk utolsó programjaként krumplilángost sütöttünk hagyományos módon, vaslapon és vajat köpültünk.

A kétnapos projekt lezárásaként a tanulók digitális térképet készítettek a városról és annak nevezetességeiről, amihez be tudták illeszteni a saját készítésű fotóikat.

A kétnapos program remek lehetőséget teremtett a diákok számára a szomszédos népek, nemzetiségek kultúrájának, hagyományainak és népszokásainak megismerésére. A résztvevő gyerekek között barátságok szövődtek és élményekkel gazdagodva tértek haza.

A program következő állomása a lengyel Libusza városában lesz 2024 szeptemberében. Iskolánk pedig 2024 novemberében látja majd vendégül a programban résztvevő iskolák diákjait és tanárait.

X
X