Csendesnappal emlékeztünk a reformációra

Intézményünk rendhagyó csendesnappal emlékezett a reformációra. A nevezetes napot a reformáció jegyében emléktábla-koszorúzás, kiselőadások, istentisztelet és fogadalomtétel is színesítette.

A hagyományoknak megfelelően tanévenként két alkalommal, ősszel, a reformáció évfordulójának idején, és tavasszal, a mennybemenetel ünneplésének idején tartunk csendesnapot.

Az őszi csendesnap megtartására október 24-én került sor, ahol rendhagyó módon a diákok maguk tartottak egymásnak érdekes előadásokat, így már a megelőző hetekben is aktívan készültek erre az alkalomra. A 2019/2020-as tanév kiemelt témájához, a teremtésvédelemhez kapcsolódóan az általános iskola felső tagozatos diákjai és a gimnazisták előre meghatározott témákban tartottak körforgásszerűen előadásokat egymásnak.

Pethő Judit iskolalelkész és az osztályfőnökök közreműködésével így olyan aktualitásokba nyerhettek betekintést az iskola tanulói, mint a hulladékmentesség, a túlfogyasztás, az állatvédelem, de képet kaphattak arról is, hogy ők mit tudnak tenni annak érdekében, hogy megóvják a Teremtőtől kapott javakat és a bolygónkat, amely az unokáiknak is élőhelyéül szolgálnak majd. 

„Öröm volt látni, hogy a diákok milyen lelkesen kutatnak és készülnek ezekre az előadásokra” – mondta Vígh Roland, az iskola igazgatója. „Egymást motiválják, bíztatják ezekkel az előadásokkal és a felkészülés során megszerzett információkkal. Ezek által a mindennapi életükhöz tudják kapcsolni a tanévünk kiemelt témáját, a teremtésvédelmet, így biztos vagyok benne, hogy hosszú távon is hasznosuló gondolatokkal lettel gazdagabbak” – tette hozzá.

A csendesnap folyamán sor került a reformáció 500. évfordulója alkalmából a Miskolci Belvárosi Evangélikus Egyházközséggel közösen állított emléktáblánk ünnepélyes megkoszorúzására is, melyen a reformáció központi gondolatai szerepelnek, vagyis az öt sola. 

A napot záró istentiszteletet újonnan érkezett pedagógusainak, valamint az első és a kilencedik évfolyamos diákjaink fogadalomtétele nyitotta, majd Sándor Frigyes gyülekezeti lelkész sokatmondó szavai szolgáltak útravalóul a tanévre vonatkozóan diákoknak és pedagógusoknak egyaránt. 

A csendesnap nevével ellentétben nem csendesen, hanem rendkívül tartalmasan telt, rengeteg muníciót biztosítva mindenki számára a belső átértékeléshez, a csendes önvizsgálathoz. 

„Áldjon meg titeket az Úr, aki az eget és a földet alkotta! Az egek az Úr egei, de a földet az embereknek adta.” (Zsolt 115,15-16)

A cikk elérhető az evangelikus.hu-n: https://www.evangelikus.hu/kulonleges-csendesnapot-tartottak-miskolci-kossuth-lajos-evangeikus-iskolaban

X
X